Följ oss på Instagram
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ystads IF Fotbollsförening
GLÄDJE GEMENSKAP UTVECKLING
Att vara ledare i Ystads IF FF

Ystads IF FF har målsättningen att erbjuda föreningens ungdomar en fotbollsutbildning av hög kvalité. Denna målsättning ställer krav på ledare och träningar. Eftersom ledarnas engagemang bygger på ideellt deltagande krävs det att ledarna har ett intresse för fotboll och för barnidrott. Som ledare kan man förvänta sig att bli kritiskt granskad av både de deltagande ungdomarna och deras föräldrar. Det är med andra ord
en utmanande sysselsättning, men samtidigt kanske något av det mest belönande. Stor vikt ska läggas på en bra dialog med föräldragruppen. Vid minst ett av åldersgruppens föräldramöte under året så ska ungdomsansvarig bjudas in. Föreningens ungdomspolicy skall tillsammans med andra föreningsdokument hjälpa dig som ledare att nå föreningens högt ställda krav på en ungdomsverksamhet av hög kvalité.

 

Allmänt
Som ledare i Ystads IF FF skall man vara en god ambassadör för föreningen samt ett föredöme för föreningens spelare. Det är en självklarhet att visa respekt för spelare, ledare och föräldrar från såväl den egna som andra föreningar samt funktionärer såsom domare. Som ledare skall man vara positiv och uppmuntrande, sätta spelaren i centrum och främja god kamratanda. Fair play, att verka för rent spel både på och utanför planen, är en viktig ledaruppgift. Alla ungdomar som följer föreningens krav (se ”Att vara SPELARE i Ystads IF FF”) skall erbjudas möjlighet att vara med. Som ledare skall vi engagera oss lika mycket i alla ungdomarna och de skall i möjligaste mån ges möjlighet att delta utifrån sina egna förutsättningar. Individanpassade träningar blir då en möjlighet för att nå detta mål. Som ledare skall man inte hindra föreningens spelare att delta i andra idrotter. Vi samverkar istället och tar vid behov initiativ till dialog med ledare inom andra föreningar.

 

Träning och match
Som ledare ska man alltid komma väl förberedd och i god tid, vara klädd i föreningens utrustning. Man ska följa framtaget träningsmaterial och utbildningsplan och se matchen som en del av ungdomarnas fotbollsutbildning. Man bryter ner matchen i delmål och sätt därmed matchresultatet i andra hand. Som ledare skall man aldrig låta en skadad eller sjuk spelare delta.

 

Utveckling
Som ledare måste du sätta dig in i och följa innehållet i föreningens ungdomspolicy. Du förväntas aktivt bidra till att utveckla och förbättra policyns innehåll. Som ledare skall man sträva efter att utveckla sin fotbollskompetens och sitt ledarskap. Detta sker genom fortlöpande deltagande i
föreningens utbildningsverksamhet samt genom kontakt med tränarkollegor i föreningen. Föreningen skall erbjuda alla ledare möjligheten till utbildning. Som ledare bör man tillvarata alla tillfällen till vidareutbildning. Från föreningens sida ser vi att man som ledare deltar på föreningens
övriga aktiviteter.

 

Att vara ledare i YIFFF länk

Tack för att du valt att vara ledare i Ystad IF FF!

All den tid och det arbete ni gör för våra barn och ungdomar är ovärderlig, ni gör skillnad för många. Utan ert engagemang hade aldrig vår förening fungerat och ni gör en viktigt samhällsinsats.

 

I detta dokument har vi sammanställt de viktigaste sakerna du som ledare behöver för att få arbetet att fungera. Tanken är att det ska underlätta, har du några frågor eller andra funderingar så är ni alltid välkomna till vårt kansli för att få hjälp!

 

Mail: kansliet@yifff.se

 

Andra viktiga kontaktpersoner i Ystad IF FF: 

Ungdomsansvarig: 

Anna Björklund anna.bjorklund@yifff.se

 

Ansvar för Nivå 1 (uppstart av barngrupper samt spelform 3m/5m): 

Hans Nilsson Dahlin hansdahlin36@gmail.com

 

Arrangemang/försäljning/materialansvarig:

Joachim Andersson jocke.andersson@yifff.se

 

Ekonomi: 

Kassör: Niklas Björklund: niklas.bjorklund@yifff.se

Digitala lagkassan: Joachim Andersson jocke.andersson@yifff.se

 

 

Medlemsavgift: Betalar alla i föreningen även du som ledare. Som ledare i föreningen får barnet i det lag du är ledare en subventionerad avgift dvs ni betalar endast medlemsavgiften. Har du som ledare fler barn i andra lag betalar dessa barn full av avgift dvs både medlemsavgift och träningsavgift. Medlemsavgiften administreras via Sportadm.

 

Viktiga dokument: På vår hemsida finns några viktiga dokument som du som ledare behöver känna till. Vita tråden, Att vara ledare/spelare/förälder, ekonomiska riktlinjer, spelformer mm Målet är att dessa dokument ska vara levande dokument och uppdateras och ev revideras en gång om året.

 

Sportadm: Är vårt medlemssystem, kommunikationssystem, närvarosystem samt fakturering. Detta är vårt viktigaste verktyg och därför mycket viktigt att alla är registrerade på er sida med rätt uppgifter. Sportadm finns både på webben, som tränarapp och som medlemsapp.

 

För att anmäla sig till er grupp, både nya spelare och ledare, fyller man i anmälan som kan näs via hemsidan, BLI MEDLEM, eller genom att ni skickar en direkt länk från tränarappen till den nya medlemmen.

Här är det viktigt att ni lägger till ALLA era aktiviteter och för in närvaro vid varje tillfälle. Närvaron är viktig för att alla ska vara försäkrade, ekonomin samt för att följa statistiken och planera ytor och material gruppen behöver och vid kommunikation med föräldrarna. Behöver ni hjälp eller inlogg till Sportadm så kontakta kansliet.

 

 

Fogis: Fotbollens gemensamma informationssystem är Svenska Fotbollsförbundets informationssytem och här planerar vi all förbundsbaserad fotbollsverksamhet. Här ska alla barn som spelar fotboll registreras från de fyller 8 år för att kunna delta i seriematcher. Här registrerar ni ALLTID era laguppställningar till era seriematcher och skriver ut och tar med till domaren i de matcher ni spelar. Från det år era spelare fyller 15 år ska de även ha licens som måste tas med till varje match.

Det är inte tillåtet att själv gå in i fogis och ändra matcher, detta görs av kansliet.

 

Träningsplanering: Vi har många lag i Ystad IF FF och dessutom delar vi Sandskogens IP med andra föreningar och sporter. Inför varje grässäsong och konstgrässäsong görs nya schema. Ni tar ansvar för att meddela kansliet start på säsong och avslut samt när ni ställer in träningar. Vårt mål är att saxa åldersgrupper för att ge fler träningsmöjligheter vid behov.

 

Matchplanering: Kansliet bokar alla seriematcher, DM-matcher, cupmatcher och träningsmatcher. Ni får aldrig själv gå in och ändra en tid/dag på en match i Fogis. Matcher får bara i undantagsfall spelas mitt i veckorna. Våra riktlinjer för match är enligt nedan modell men avvikelser kan förekomma för att få till helheten i match planeringen.

Tider & spelform

Fredag: 

Kl 18.30/19.00 7m/9m/11m

Lördag: 

Kl 10 5m/7m

Kl 12 7m/9m/11m

Kl 14 9m/11m

Söndag:

Kl 10 5m/7m + Sammandrag

Kl 12 7m/9m/11m

Kl 14 9m/11m

 

Yta och spelform:

A- plan 11m A-lag, P19 samt nationella matcher.

F-plan 11m 15/16-årslag.

C-plan 5m 8/9-år, 7m 10/11år, 9m 13år

D-plan 7m 12 år, 9m 14år

 

Veckans matchschema finns alltid uppsatt i förrådet samt i kiosken och bifogas i veckobrevet.

 

Kansliet/domaransvarig tillsätter domare till alla planerade matcher. Ert ansvar att skicka ett sms och dubbelkolla med domaren dagen innan match. Era hemmamatcher är ert arrangemang, ni tar emot era motståndare, hälsar dem välkomna, ser till att de får omklädningsrum och hänvisar till rätt plan. Detta kan med fördel delegeras till er matchvärd för dagen.

 

Cuper: Strukturen för cup medverkan finns i vita tråden. Lagansvarig anmäler laget till cupen samt är kontaktperson. Lag Anmälningsavgiften skickas till kassören för betalning. Föreningen står för 2 avgifter per år samt vår egen Team Sportia cup. Från 10 år deltar vi i övernattningscuper och då ansvarar föreningen för 2  ledar avgifter per anmält lag. Föreningen subventionerar även deltagaravgiften för spelare med 250kr för en övernattningscup. Subventionering av deltagaravgifter samt ledar avgifter påverkas och justeras årligen beroende på hur försäljnings aktiviteterna genomförs.

 

Nycklar och taggar: Kommunen har ett mixat system. Idrottsplatsen är låst för att undvika skadegörelse och inbrott. Alla ledare ska ha en tagg och nycklar till grindar samt mötesrum finns i förrådet. Kontakta kansliet vid frågor. Alla taggar är programmerbara på var de går och vem de tillhör, ledare som slutar måste återlämna taggar och ev nycklar.

 

Omklädningsrum till era lag tilldelas enligt nedan modell. Ni ledare ansvarar för att omklädningsrummet lämnas i ett fint skick.

Nr 3 & 4 är till dam & flicklagen.

Nr 9, 10, 11 är till 5m/7m pojklagen.

Nr 6, 7, 8 är till 9m/11m

 

Kläder: Vi har avtal med Adidas och samarbete med Team Sportia. Det är viktigt att när ni representerar Ystad IF FF på matcher och cuper att ni bär de rätta kläderna, detta gäller både spelare och ledare. Vår klädprofil finns under dokument på vår hemsida och där hittar ni även ledarkitet. Kontakta materialansvarig vid frågor. Om du slutar som ledare återlämnas träningsoverallen och vindjackan. 

 

Material: Koner & västar tillhör laget, saknas något kontakta materialansvarig. Det finns gemensamt material att låna. Bollar, PUG-mål, höga koner, stolpar, häckar, repstegar, stora coachplaner mm

 

Var rädd om materialet och ställ alltid tillbaka det snyggt när ni använt det! Hjälps åt att hålla ordning i förrådet! Endast ledare tillgång till förråd, lämna ej ut kod till barnen! 

Endast materialansvarig beställer material av Team Sportia.

 

Lagkassa: Vi önskar att ni använder den Digitala lagkassan som är en samarbetspartner till Skåne FF. Info hittar ni under dokument eller kontaktar jocke.andersson@yifff.se

Har ni redan bankkonto är det ok att fortsätta men önskvärt att minst 2 personer från olika hem är ansvariga.

 

Boka klubbvillan: Ibland vill man samlas eller ha övernattning. Klubbvillan lånas såklart gratis ut till våra lag. Behöver man ett mindre samtalsrum kan man även låna kanslirummet. Se hemsidan, flik klubbvillan, för riktlinjer samt bokningsinfo.

 

Kiosk: Ungdomskiosken på Sandskogens IP är en härlig mötesplats under våra matchdagar. Ibland kan det kännas onödigt och försäljningen vara låg men den uppskattas mycket av de som besöker oss och alla som tillbringar mycket tid på vår idrottsplats, och ni vet väl att i samband med match får ni ledare alltid gratis kaffe här!

 

Cafékiosken vid A-planen öppnas i samband med match på A- och F-planen. Är det match kl 12 och 14 på F och inget på A men på C- och D-planerna håller vi bara Ungdomskiosken öppen. Lagen skiftas om att ha ansvar enligt matchplaneringsschemat. Information om öppning och stängning samt andra riktlinjer hittar ni på hemsidan under dokument.

 

Om någon skulle skada sig: Alla spelare och ledare som är medlemmar i Ystad IF FF är försäkrade genom Folksam, om någon skadar sig under träning eller match är det viktigt att ni hänvisar förälder till att anmäla skadan så fort som möjligt. Länk till Folksam finns på vår hemsida, du som ledare kontaktar alltid kansliet vid dessa tillfällen.

Skolbarn i Ystad kommun har även en försäkring som gäller fritidsaktivitet och där kan förälder anmäla skada. 

 

Sponsring/samarbetspartners: Eftersom vi är en ideell förening är vi både beroende och tacksamma för våra samarbetspartners. De utgör en viktig del av vår förening, det finns många olika sätt att sponsra vår verksamhet så är du, någon i ert lag eller någon annan som ni känner intresserad av ett samarbete och synas med oss kontakta jocke.andersson@yifff.se

eller ring kansliet. Vill ni ordna egen sponsring till laget är detta tillåtet men prata ALLTID med jocke.andersson@yifff.se

först.

 

Evenemang: I Ystad IF FF och på Sandskogens IP händer det ofta saker, vi genomför många arrangemang under hela året. Vårt allra största arrangemang är Team Sportia Cup under helgen vecka 32. Vi genomför också andra cuper, camper och arrangemang, dessa annonseras alltid på Sandskogens IP samt på vår hemsida. 

Vill ni delta eller har tips och idéer så kontakta jocke.andersson@yifff.se

 

 

Försäljningar: I Ystad IF FF har vi endast en stor gemensam försäljning per år och bingolottförsäljningen till jul. Detta är viktiga inkomstkällor till föreningen för att kunna bedriva vår verksamhet. Vill ni ordna egen lagförsäljning är detta tillåtet men kontakta ALLTID jocke.andersson@yifff.se

först.

 

Utbildning: Vi försöker hela tiden erbjuda ledare i Ystad IF FF bra utbildningar. Vi erbjuder och önskar att alla ledare går första steget i Svenska Fotbollförbundets utbildningsplan. Det finns även många andra utbildningar via Skåne FF och SISU som vi kan erbjuda. Möjligheter erbjuds systematiskt via kansliet. Har du en speciell önskan kontakta kansliet@yifff.se

 

Värdegrundsarbete: Inom varje lag tar ledarna ansvar för att jobba med värdegrunden enligt Vita tråden. I åldern 10-12 år jobbar vi dessutom systematiskt med värdegrunden i form av åldersvisa workshops. Vi utbildar alla 13-åringar till domare. Vi arbetar efter SkFF:s riktlinjer kring en trygg matchmiljö samt med matchvärdar.

 

 
Våra sponsorer